Actualitat >

Notícies

Les claus per prevenir els riscos dels materials en contacte amb els aliments, segons HCWH

Health Care Without Harm (HCWH), entitat de la qual el CSC és membre, ha publicat l'informe Materiales sostenibles en contacto con alimentos, en què presenta la problemàtica entorn dels materials que estan en contacte amb els aliments i les claus per substituir-los per opcions més sostenibles i segures.

Entre altres objectius, la publicació aborda les mesures que es poden prendre per reduir i prevenir els riscos sanitaris i ambientals amb la reducció de l'ús del plàstic, amb exemples de quatre casos pràctics en el sistema sanitari europeu. També pretén incentivar els hospitals i proveïdors sanitaris a adoptar, en els seus serveis d'alimentació, pràctiques segures per a l'economia circular amb materials no tòxics i reutilitzables.

Proposta de passos a seguir:

  • Identificar els materials en contacte amb els aliments utilitzats al centre sanitari.
  • Substituir els recipients i coberts de menjar i beguda d'un sol ús.
  • Aplicar incentius per a augmentar i prioritzar l'ús de materials segurs, inerts i reutilitzables (vidre, acer inoxidable, ceràmica).
  • Implicar el personal directiu, sanitari, el de compres i el de serveis generals per a recaptar suport i crear consciència.
  • Establir un diàleg amb els proveïdors per analitzar les necessitats pràctiques i sostenibles i col·laborar en la cerca de solucions més sostenibles.
  • Argumentar la proposta: identificar els beneficis sanitaris i les millores ambientals i calcular el possible estalvi de costos.

Recomanacions per a millorar les polítiques de la UE:

  • Prohibir les substàncies químiques més perilloses.
  • Avaluacions més rigoroses de les substàncies afegides i els efectes combinats de l'exposició a les substàncies químiques de múltiples fonts en la salut humana.

Health Care Without Harm és una associació sense ànim de lucre, que treballa per a transformar l'assistència sanitària a tot el món, amb l'objectiu de reduir la seva petjada mediambiental. El CSC n'és membre a través de la Global Green and Healthy Hospitals, una comunitat mundial d'hospitals, sistemes de salut i organizacions professionals i acadèmiques que busquen transformar el sector salut i promoure un futur saludable per a les persones i el planeta.