Actualitat >

Notícies

Les violències com a problema social per a la salut pública, a les Trobades de Salut Pública del CSC

La darrera Trobada de Salut Pública del CSC ha tingut lloc el dijous, 16 de setembre, i s'ha celebrat sota el títol "Les violències: un problema social per a la salut pública". 

La sessió, moderada per Constanza Jacques-Aviñó de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària IDIAPJGol, ha comptat com a ponents amb Francisco Collazos, dels Hospitals Sant Rafael i Vall d'Hebron, que ha analitzat l'impacte de la discriminació sobre la salut mental de les persones migrades i la necessitat d'estratègies per prevenir aquest tipus de violència. Collazos ha indicat que per reduir la violència estructural sobre la població immigrada és necessari un treball interdisciplinari, facilitar el diagnòstic global (bio-psico-socio-cultural) i és fonamental la prevenció, promoció i assistència a la salut mental. 

A continuació, ha intervingut Carme Valls del Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris, abordant la violència de la no-ciència com la invisibilitat en la ciència, docència i assistència de la morbiditat diferencial entre sexes. Carme Valls ha explicat la invisibilització de les dones a la ciència, i centrant-se en l'acte mèdic-sanitari ha assenyalat la limitació de la comunicació, la relació de superioritat, l'aïllament de l'exterior i el fet de fer sentir que és malalta en lloc d'estar malalta. Després, Lourdes Bermejo, consultora independent, ha reflexionat sobre la violència amb la gent gran en diferents àmbits, ja que es produeix violència física, psico/afectivo/social, per acció o omissió, i en els gestos. Per últim, Olga Juárez de l'Agència de Salut Pública de Barcelona ha analitzat l'abast del programa de promoció de relacions equitatives i saludables en l'àmbit escolar de l'Agència, i ha proposat programes centrats en els diferents nivells educatius.

La sessió, celebrada en format webinar, ja es pot recuperar en vídeo. També estan disponibles al web del CSC les presentacions dels ponents. 
 

Enllaços relacionats