Actualitat >

Notícies

El grup GAIA analitza nous resultats del projecte COORDENA-CAT i prepara l’inici del COORDENA-TICs

El passat 16 de desembre, es va celebrar la reunió del grup Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) per discutir els resultats de les noves anàlisis de l'enquesta COORDENA-CAT, i preparar l'inici del nou projecte COORDENA-TICs, que s'iniciarà al gener de 2021 i abordarà l'impacte dels mecanismes de coordinació basats en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en la coordinació clínica i la qualitat assistencial al sistema nacional de salut.  El GAIA  és un grup de treball permanent del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), liderat pel seu Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS), que agrupa diverses entitats associades i l'Institut Català de la Salut (ICS),  i que se centra en la recerca aplicada per a la avaluació i millora de la integració assistencial al sistema de salut català.

Els resultats presentats del COORDENA-CAT mostraven que diferents factors demogràfics, laborals, organitzatius o d'interacció entre metges s'associen a l'ús freqüent dels mecanismes de coordinació clínica entre nivells. Destaca la importància del coneixement personal entre metges de diferents nivells d'atenció, l'existència d'objectius dedicats a la coordinació o el tipus de gestió en l'ús freqüent dels metges de les històries clíniques compartides, les diferents modalitats d'interconsultes (a través de la història clínica, per correu o telèfon) i la participació en sessions clíniques conjuntes. També s'ha constatat la necessitat d'avaluar els nous mecanismes de coordinació clínica basats en les TIC que s'han introduït als serveis de salut en els darrers anys, així com l'evolució recent dels ja existents en el context de la covid-19.
 
El nou projecte COORDENA-TICs, amb data d'inici prevista al gener de 2021, brindarà aquesta oportunitat, ja que té com a objectiu general analitzar l'impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica i la qualitat assistencial als serveis de salut de Catalunya, País Basc i Illes Balears. Aquest projecte pretén determinar el nivell d'implementació i ús d'aquests mecanismes, el seu impacte en la coordinació clínica i la qualitat assistencial. No només permetrà fer comparacions entre comunitats autònomes, sinó també analitzarà els canvis a Catalunya en el darrers 5 anys. Per donar resposta a aquest objectiu, el projecte es basarà en una enquesta amb l'aplicació del qüestionari online COORDENA-TICs, que s'haurà d'adaptar i validar a partir del qüestionari existent COORDENA-CAT, tot comptant amb l'estreta col·laboració del grup GAIA.

El nou projecte continua la línia de recerca sobre integració de serveis de salut del SEPPS, iniciada a l'any 2003 i que ha estat adreçada a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut, així com les seves implicacions sobre la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció, a Catalunya i Amèrica Llatina.

Tant el projecte COORDENA-CAT (PI15/00021) com el COORDENA-TICs (PI20/00290) estan finançats per l'Instituto de Salud Carlos III, Subprograma de Proyectos de Investigación en Salud (FIS) i fondos FEDER.

A la reunió, coordinada des del SEPPS,  vam participar representants de les entitats que formen part del GAIA: Servei de Salut Integrats Baix Empordà, Parc Sanitari Pere Virgili, Parc de Salut Mar, Badalona Serveis Assistencials, Grup SAGESSA, Consorci Sanitari de Terrassa, Fundació Salut Empordà, Consorci Hospitalari de Vic, Institut Català de la Salut i Consorci de Salut i Social de Catalunya.