Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el 16è Congrés Mundial de Salut Pública

Sota el lema La salut pública per al futur de la humanitat: anàlisis, promoció i acció, s'ha celebrat, per primera vegada en format virtual, el 16è Congrés Mundial de Salut Pública, organitzat per l'European Public Health Association (EUPHA), la Società Italiana di Igiene, Medicina Preventiva e Sanità Pubblica (SItI) i la World Federation of Public Health Associations (WFPHA), entre el 12 i el 16 d'octubre, que va comptar amb la participació de més de 3700 assistents de 125 països d'arreu del món, que van enviar 1480 comunicacions individuals.

El CSC va ser-hi present amb quatre comunicacions amb resultats sobre coordinació clínica entre nivells d'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina, emmarcades dins la línia de recerca sobre integració assistencial que el Servei d'Estudis del CSC desenvolupa en col·laboració amb els associats i altres entitats del sector, mitjançant el grup Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA).

En dues comunicacions orals es  van presentar resultats de l'enquesta COORDENA.CAT: la primera, Does management integration improve cross-level clinical coordination? Experience of Catalonia, mostrava els resultats de l'anàlisi de la coordinació clínica segons el tipus d'integració de la gestió de l'àrea, que mostren uns resultats relativament millors en les àrees integrades i assenyalen la necessitat de cooperació entre tots els proveïdors del territori per assegurar estratègies comunes per millorar la coordinació clínica. Va quedar finalista en la "Ferenc Bojan: young investigator award" que premia la millor comunicació de joves investigadors. La segona, Clinical coordination across care levels according to medical specialty in the Catalan health system  analitzava les diferències d'experiència i percepció de la coordinació clínica  i els factors relacionats segons l'especialitat mèdica. En comparació amb les especialitats potencialment descentralitzades, en les especialitats hospitalàries i medicina interna aquesta percepció era menor i en ginecologia i pediatria era major. Aquests estudis  es van desenvolupar en el context del projecte COORDENA.CAT finançat per l'Instituto de Salud Carlos III FEDER i desenvolupat pel grup GAIA.

En dos pòsters es presentaven resultats del projecte Equity LA II. Outcomes and conditions for sustaining changes of Participatory Action Research interventions analitzava l'impacte de les intervencions desenvolupades mitjançant un procés d'investigació-acció participativa (IAP) en la coordinació de l'atenció en xarxes de serveis de salut públiques, i la seva sostenibilitat i transferibilitat, en cinc països d'Amèrica Llatina. Els resultats mostren millores en la coordinació i factors relacionats i la seva aplicabilitat a altres contexts. Finalment, Effectiveness of interventions related to continuity of health care in five Latin America countries mostrava l'impacte de les intervencions implementades en la percepció de continuïtat de l'atenció entre nivells dels pacients crònics a les xarxes d'atenció de salut pública analitzats. Aquests estudis es van desenvolupar en el marc del projecte "Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en l'exercici de les xarxes de serveis de salut en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (Equity-LA II)", finançat pel setè programa marc de la UE, liderat pel Servei d'Estudis del CSC i desenvolupat en col·laboració amb Bèlgica, Argentina, Brasil, Colòmbia, Xile, Mèxic i Uruguai.

Durant el congrés, la doctora Vázquez, membre del International Scientific Committee (ISC) i vicepresidenta de la secció Migrant and ethnic minority health de la European Association of Public Health (EUPHA), en la reunió de la secció, va presentar la declaració d'EUPHA sobre la necessitat d'actuar per evitar l'exclusió de grups vulnerables en el context de la pandèmia. A més, va moderar la taula  sobre Deprived adolescent children access to health care.