Actualitat >

Notícies

Presentació de la guia de protecció de dades per a pacients i persones usuàries dels serveis de salut

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) ha presentat avui la Guia de protecció de dades per a pacients i persones usuàries dels serveis de salut. Amb aquesta guia, pensada per als propis usuaris dels serveis de salut, l'APDCAT aporta respostes a qüestions habituals en el tractament de dades personals de pacients, acompanyants i altres persones vinculades al procés assistencial. Així, la guia aborda les qüestions relatives a la història clínica i defineix que és una dada de salut i les diferents tipologies de dades que poden incloure's en aquesta definició. Es fa una menció explícita a la titularitat de la història clínica indicant que és sempre el pacient el propietari de la informació. També es recullen les obligacions i terminis de conservació i la possibilitat que els professionals mèdics, en atenció a la importància de la informació per facilitar una assistència de qualitat en el futur a la persona interessada, puguin considerar oportú seguir conservant aquesta informació, fins i tot, un cop esgotat el termini de conservació.

També es fa un recull de les situacions i casuístiques vinculades a l'exercici de drets per part dels interessats, així com l'abast d'aquests. La guia recull els drets d'informació que emparen els interessats i la manera en que aquesta informació els pot ser facilitada, i es posa èmfasi en no confondre el consentiment informat vinculat a l'acte assistencial amb la informació que cal facilitar sobre la forma en la que es tractaran les dades.

Pel que fa al dret d'accés, la guia inclou elements importants, entre els que cal destacar la possibilitat de que es limiti aquest accés quan així ho aconselli un estat de necessitat terapèutica. En aquest sentit, s'indica que és possible limitar l'accés a les dades quan, sota criteris mèdics, es consideri que el coneixement de determinada informació de salut sigui contraproduent per al pacient.

Cal fer esment al tractament de les dades de menors d'edat, als quals la guia els dedica un apartat. La guia reconeix el dret dels majors de 14 anys a exercir l'autodeterminació informativa sense que això impliqui que pares i tutors, en exercici de les seves facultats parentals, puguin accedir també a aquesta informació.

La guia aborda també altres qüestions cada cop de més interès, com els tractaments de telemedicina, l'ús d'aplicacions mòbils o l'aplicació de tècniques d'intel·ligència artificial en la prestació dels serveis assistencials. En aquest sentit, es facilita informació als usuaris dels serveis de salut sobre com han de realitzar-se aquests tractaments i els drets que se'n deriven, com és el cas de que en tot tractament hi hagi una intervenció humana per part d'un professional de la salut. Així mateix, la guia informa als usuaris dels serveis públics de salut de l'obligació de que les seves dades de salut es trobin subjectes a mecanismes que en garanteixin la confidencialitat i quines persones, tant professionals del centre com persones vinculades al propi pacient, poden accedir a aquestes dades, per quins canals poden fer-ho i en base a quines condicions.

La guia també recull i dona resposta a les preguntes que de manera més habitual plantegen els usuaris dels serveis de salut, tant en la modalitat assistencial com en relació als tractaments propis d'altres àmbits, com la salut laboral. Així mateix, la guia ofereix als usuaris dels serveis de salut informació sobre com poden adreçar-se a l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades tant per reclamar la tutela dels drets que els emparen com per denunciar les eventuals actuacions que es realitzin de manera contrària a la normativa.