Actualitat >

Notícies

La salut mental obre el cicle de debats sobre gestió pública dels medicaments innovadors

El CSC ha celebrat, aquest dijous 30 de maig, la primera de les sessions del Cicle de debats 2019: Gestió pública dels medicaments innovadors, centrada en la salut mental. El Director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Antoni Gilabert, ha donat el tret de sortida a la sessió, presentant el llibre resum del Cicle de debats 2018.

La conferència inaugural ha estat a càrrec de Núria Riera, farmacèutica hospitalària referent de l'àrea de psiquiatria de l'Hospital General de Vic. Riera ha explicat l'estat de situació, oportunitats i reptes de futur dels tractaments farmacològics utilitzats en els trastorns de salut mental. "A l'hora de prescriure antidepressius és fonamental establir una bona aliança terapèutica. S'han de revisar l'eficàcia i el cost" ha afirmat la ponent. A continuació, s'han presentat les principals innovacions farmacològiques relacionades amb el tractament dels trastorns de salut mental.

La sessió ha comptat amb un debat clínic gestor sobre l'accés als tractaments, la gestió clínica i el finançament com a instruments per a la sostenibilitat del SNS i els resultats en salut dels medicaments. Jordi Blanch, director del Pla director de salut mental i addiccions del Departament de Salut, ha afirmat que s'han de facilitar l'accés i l'adherència. En relació a l'adherència, Marta Poll, directora de la Federació Salut Mental Catalunya, ha explicat que en l'adherència intervenen molts elements, no només els fàrmacs i és molt important informar sobre la medicació perquè genera reaccions molt diverses segons l'experiència de cada malalt. Antoni Corominas, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Mollet, ha senyalat que l'essència no és prescriure, sinó anar a un consens, a un codisseny del tractament, mentre que Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha afirmat que "els medicaments a psiquiatria estan estigmatitzats, com els malalts. No sempre hi ha la noció que són beneficiosos". L'èmfasi en la importància de tenir en compte les dades científiques l'ha posat Josep Antoni Ramos, cap del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron; mentre que Diego Palao, director executiu del Servei de Psiquiatria de l'Hospital Universitari Parc Taulí, ha argumentat que cal aplicar l'evidència científica de manera homogènia, a més de tenir en compte els factors socioeconòmics, senyalant que el nivell de coneixement en salut mental és molt baix.

Com sempre al cicle de debats, s'ha realitzat una votació entre els assistents sobre dues qüestions. En la primera s'ha preguntat quines són les actuacions prioritàries en relació als costos creixents dels tractaments en la salut mental. El 40% dels assistents ha respost que l'optimització, seguit d'un nou model assistencial (33%), criteris cost-efectivitat (20%) i un 7% copagaments i MHDA. En la segona qüestió, on es preguntava per on passarà la solució a la gestió pública de l'accés de medicaments innovadors en l'àmbit de la salut mental, el 84% ha respost que pels resultats en salut.