Actualitat >

Notícies

La darrera sessió tècnica del CSC dona a conèixer les estratègies i accions per a la seguretat dels pacients

El CSC ha celebrat, aquest dijous 16 de maig, una nova sessió tècnica, centrada en la seguretat de pacients, que ha comptat com a ponents amb Fernando Álava, cap del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica del Departament de Salut, i Maria José Bueno, responsable de Política de Qualitat del Grup SAGESSA.

On estem després d'implantar noves estratègies els últims anys? ha estat la pregunta que ha formulat Fernando Álava a l'inici de la seva presentació, on ha analitzat l'estratègia de seguretat dels pacients desenvolupada a Catalunya al llarg dels últims anys. Álava ha afirmat que 1 de cada 10 pacients hospitalitzats patirà dany, per tant, és molt important la reducció d'aquest risc evitable. Entre les línies estratègiques per aconseguir-ho trobem l'impuls de la cultura de la seguretat de pacients, la promoció de les bones pràctiques i de la participació dels pacients, la formació de tots els actors, així com l'avaluació de l'estratègia i la comunicació de tots els aspectes relacionats amb la seguretat de pacients. D'altra banda, Fernando Álava ha explicat com s'han implantat les unitats funcionals de seguretat del pacient, i la necessitat d'incorporar aquestes accions als centres sociosanitaris i de salut mental. El cap del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica del Departament de Salut ha destacat l'increment en el nombre de notificacions d'incidents, que han arribat a 13.600 l'any 2018, quan en 2013 se situaven en 1.276. Per últim, ha afirmat que per validar els protocols, s'han d'auditar, destacant l'Auditoria Zero de Catalunya.

A continuació, Maria José Bueno, responsable de Política de Qualitat del Grup SAGESSA, ha reflexionat sobre els reptes i avenços en seguretat del pacient a partir de l'Experiència en la pràctica. Bueno ha explicat el model de gestió de riscos que ha de ser reactiu i proactiu, i basar-se en dues premisses: el professional és fal·lible i el pacient és vulnerable. A més, ha afirmat que els pilars del programa són la cultura, la infraestructura, les pràctiques clíniques segures i la tecnologia, que inclogui estàndards dins de la història clínica. La responsable de Política de Qualitat del Grup SAGESSA ha aprofundit en algunes de les eines que s'utilitzen com el sistema de notificació TPSC Cloud, l'eina AMFE per aplicar processos existents i dissenyar-ne de nous, o els avisos i flaixos de seguretat clínica. Per últim, Bueno ha explicat que s'ha creat una Comissió de Seguretat del Pacient transversal amb l'ICS per treballar al territori. 

La sessió, que es pot recuperar en vídeo al perfil de Periscope del CSC, ha finalitzat amb un interessant debat amb el públic assistent, on s'han aprofundit els aspectes abordats. La propera sessió tècnica del CSC tindrà lloc el 13 de juny i se celebrarà sota el títol: Avaluació dels resultats en salut pels pacients (Patient reported outcomes).