Actualitat >

Notícies

La sessió tècnica del CSC sobre aspectes ètics i legals d'atenció al final de la vida acull un centenar de professionals

Més d'un centenar de professionals han assistit a la Sessió Tècnica del CSC Aspectes ètics i legals d'atenció al final de la vida: cures pal·liatives, mort digna, eutanàsia. La jornada ha comptat amb la conferència d'Albert Royes, doctor en Filosofia i membre de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona, que ha abordat el tema des del marc ètic i legal. Royes ha explicat els drets específics dels malalts en el procés final de la vida i quan la mort d'una persona malalta no s'ha de considerar una mort prematura, diferenciant els conceptes d'eutanàsia, suïcidi mèdicament assistit i assistència al suïcidi. "Morir en llibertat significa poder triar el moment i la manera de posar fi a la pròpia vida, quan la mort ja no és la pitjor de les alternatives" ha afirmat Royes.

A continuació, el següents ponents van abordar la qüestió des de tres punts de vista diferents. En primer lloc, ha intervingut Íngrid Bullich, tècnica en salut del Pla director sociosanitari del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i secretària de la Junta de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia, des de la visió de la pràctica infermera de geriatria. Bullich ha repassat el marc normatiu de la disciplina i del sistema sanitari, així com el context sociosanitari, científic i de bona pràctica. Per últim, ha senyalat la importància de l'atenció pal·liativa de qualitat adaptada a les necessitats de les persones i les seves famílies, on "tots els professionals de les diferents disciplines han de treballar colze a colze". A continuació, els assistents han pogut conèixer la visió del metge de cures pal·liatives, amb la presentació d'Helena Camell, cap del servei de medicina interna i cures pal·liatives del Consorci Sanitari del Garraf i presidenta de la Societat Catalano-Balear de Cures Pal·liatives. Camell s'ha centrat en la responsabilitat dels professionals de la salut d'alleugerir el patiment tant com sigui possible i de mantenir una actitud compassiva, i ha explicat el model d'atenció nuclear pal·liativa. Per últim, Isabel Alonso, presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, ha donat la visió des de la societat civil. Alonso han explicat les diferents accions polítiques que han fet a Catalunya des de l'Associació, tant als ajuntaments com al Govern, per avançar cap a una mort digna, afirmant que "hi ha una gran diferència entre l'opinió de la població i les lleis que tenim". Al debat, que ha despertat un gran interès, també han participat els assistents a la sessió.

La pròxima sessió tècnica Demografia mèdica: reptes del present i futur de la professió se celebrarà l'11 d'abril i les inscripcions ja es troben obertes. Podeu consultar el calendari de les sessions tècniques al web del CSC.