Actualitat >

Notícies

El CSC celebra una jornada sobre les novetats i aplicació de la nova LOPD-GDD al sector salut i social

La Jornada "Protecció de dades: novetats i aplicació de la nova LOPD-GDD al sector salut i social", celebrada aquest 5 de març a la seu del CSC, ha reunit a més de 70 professionals que han pogut conèixer més exhaustivament la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals (LOPD-GDD).

La sessió ha comptat amb la ponència de Josuè Sallent, director de la Fundació TIC Salut i Social, que s'ha centrat en les funcions de la Fundació, com a delegat de protecció de dades en l'àmbit del Departament de Salut, el Servei Català de la Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQUAS), així com de la resta d'entitats del sector públic adherides. Sallent ha explicat que els seus objectius són la coordinació del sector salut, seguir criteris i posicionaments transversals, la independència respecte als organismes, l'homogeneïtzació dels procediments i el sistema, i l'economia d'escala. A més, els assistents han pogut conèixer com està estructurada l'oficina DPD de salut i el catàleg que serveis que inclou formació i assessorament, supervisió, acompanyament a les avaluacions d'impacte, cooperació amb les avaluacions d'impacte i interlocució.

A continuació, Núria Alberich, responsable de l'Àrea de Protecció de Dades del CSC, ha presentat les principals novetats de la nova llei comunes a l'àmbit sanitari, social i recerca, centrant-se en el dret d'informació, el deure de confidencialitat, el consentiment i els drets dels interessats. Quant a les novetats en relació a obligacions, Alberich ha senyalat l'obligació de publicar un inventari de tractaments, designar un Delegat de Protecció de Dades, i aplicar als tractaments de dades personals les mesures de seguretat que corresponguin de les que preveu l'Esquema Nacional de Seguretat. La responsable de l'Àrea de Protecció de Dades del CSC també ha introduït les novetats específiques en el tractament de dades en salut i les novetats transversals que no són específiques de l'àmbit sanitari, però que són d'interès per als centres sanitaris i socials. Per últim, s'ha centrat en els drets digitals, concretament en el dret a la desconnexió digital en l'àmbit laboral, el dret a la intimitat i l'ús de dispositius digitals en l'àmbit laboral, així com el dret a la intimitat davant de l'ús de dispositius de videovigilància i de gravació de sons al lloc de treball, el dret a la intimitat davant de la utilització de sistemes de geolocalització en l'àmbit laboral, i els drets digitals en la negociació col·lectiva.

La jornada ha finalitzat amb un torn obert de paraula, on els professionals de Protecció de Dades del CSC ha resolt els dubtes que havien enviat els assistents abans de la sessió, així com aquells que havien sorgit durant el transcurs d'aquesta. El vídeo de la jornada es pot recuperar al perfil de Periscope del CSC.