Actualitat >

Notícies

La sessió tècnica del CSC aborda la implantació del model d'atenció integrada a la insuficiència cardíaca comunitària

La darrera sessió tècnica del CSC, celebrada el 21 de febrer, s'ha centrat en la implantació del Programa Territorial per a l'Atenció Integrada de la Insuficiència Cardíaca Comunitària a l'Àrea del Servei d'Atenció Primària Delta del Llobregat, que ha aconseguit la reducció del 37% dels ingressos de pacients amb insuficiència cardíaca a través de la màxima coordinació entre tots els dispositius de salut. Josep M. Comín, cap Clínic del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge i director del Programa Territorial per a l'Atenció de la Insuficiència Cardíaca Comunitària de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, de l'Hospital Universitari de Bellvitge, i Coral Fernández, adjunta a la Direcció del Servei d'Atenció Primària Delta del Llobregat de l'Institut Català de la Salut, han estat els ponents de la jornada.

El Dr. Comín ha explicat que per a l'elaboració del Programa es va utilitzar el model d'innovació Design Thinking i va ser necessari tenir en compte el Pla de salut, així com una visió comunitària poblacional, a més de capacitat executiva, combinant el bottom-up i top-down, amb governança i accés a KPI. "Aquest model d'atenció de la insuficiència cardíaca és un pacte assistencial" ha afirmat Josep M. Comín, senyalant la importància de la coordinació de tots els nivells assistencials i del concepte "equip sense parets", on tots els professionals se senten partícips.

A continuació, Coral Fernández ha explicat les línies estratègiques i el canvi de model, donant importància també a l'equip "sense parets" amb visió de procés, on són els mateixos professionals els que defineixen les vies clíniques de seguiment estructurat. El desenvolupament competencial professional, amb lideratge infermer del procés, és altre dels elements clau. Així com les noves línies formatives i el desenvolupament d'eines clau de comunicació. "Els més de 100 professionals implicats perceben que aquest nou model aporta grans beneficis, tant pel seu treball com per als pacients, el que comporta una gran satisfacció professional" ha afirmat Fernández.

La propera sessió tècnica del CSC tindrà lloc el 14 de març i se celebrarà sota el títol: Aspectes ètics i legals d'atenció al final de la vida: cures pal·liatives, mort digna, eutanàsia. Podeu consultar el programa i les inscripcions ja es troben obertes.

Enllaços relacionats